Reverse enginering met motivatie

11 september 2020

Thuiswerken

Reverse enginering met motivatie

Wanneer onze routines veranderen, vraagt dit een stuk aanpassing van ons. Logisch. Maar wat als je merkt dat het anders gaat dan verwacht? Dan kun je twee dingen doen; doorgaan zoals je altijd deed óf actief gaan aanpassen.

In de afgelopen maanden is het ‘normale leventje’ van ons veranderd. Of wij dit nu willen of niet, het Coronavirus brengt veel met zich mee. Zo werkt een groot deel van Nederland ineens (deels) thuis en gaat een groot deel online te werk. Thuiswerken is echt anders dan je werkplek op kantoor. Zo is je omgeving helemaal anders, geen collega’s en misschien ook geen fijne werkplek meer.

En dan zit je daar, thuis aan de eettafel met een bakje koffie en je laptop. Klaar om aan de slag te gaan. In het begin merk je misschien wel dat het heerlijk is om thuis te werken. Je kan je dag zelf indelen, je hebt geen reistijd en kan heerlijke ontbijt en lunch maken. Het thuiswerken is voor veel van ons nieuw en het nieuwe eraan is leuk. Je merkt vast dat in het begin toen je thuis ging werken, je veel motivatie had. Maar na een paar maanden zwakt het toch af en dan ben je aan jezelf over geleverd. Je motivatie is soms afwezig en krijgt niet af wat je af wilde hebben. Taken kosten veel energie, je creativiteit is niet meer wat het was en je mist de binding met je collega’s en het bedrijf. Het frustreert je enorm en door jezelf harder te pushen lijkt alles alleen maar erger te worden. En ja, helaas is dat ook zo.

Als we kijken naar de menselijke kant, dan is dit volkomen normaal. Je bent niet de enige die dit ervaart. Dus in plaats van doorgaan en je frustratie vergroten, kan je ook het open gooien. Maak het bespreekbaar op je werk en toon aan dat je hieraan werkt. We zijn allemaal mens en ervaren veel dezelfde dingen zonder dat we dit weten van de ander.

Minder prikkels die je uitdagen om je werk met plezier en motivatie uit te voeren, maakt dat we het in onszelf moeten vinden, intrinsieke motivatie. Maar hoe los je dit op? Kijk naar hoe je het nadeel van thuiswerken om kan zetten tot iets eigens en positiefs. Want bedenk eens, waarom ben je hier ook alweer gaan werken en in deze functie? En wat maakt het nou leuk voor jou? Welke dingen kan je verder ontwikkelen op deze plek en wat van jouw karakter en passie hebben daarmee te maken? Welke taken en projecten heb je de afgelopen tijd afgerond waar je trots op bent? Zie het als reverse en enginering, je bent waar je nu bent en gedemotiveerd. In het begin was dat heel anders, hoe voelde je je toen. Met welk enthousiasme vanuit jezelf ben je je functie gaan uitoefenen?

Er staat je wat te doen, de intrinsieke motivatie vinden en vanuit daar te werk gaan. Terug naar het begin om zo van betekenis zijn voor jezelf en voor anderen.